Uitvaartfotografie

Nooit geweten dat het kon….

…is een veel gehoorde opmerking. Maar helaas vaak achteraf, als men zich realiseert dat er een tastbare herinnering van de uitvaart mogelijk was. Steeds meer mensen laten het laatste afscheid van een dierbare vastleggen in een fotoreportage.

De dagen voor de uitvaart, maar ook de dag zelf worden vaak in een roes beleefd. Met foto’s kunnen nabestaanden later terug kijken op het afscheid. Speciale momenten in de dagen voor de uitvaart, de kerkdienst of het definitieve afscheid kunnen worden vastgelegd als herinnering. Uitvaartfoto’s kunnen een warme steun zijn tijdens de rouwverwerking.

Na het overlijden van mijn vader heb ik ervaren hoe belangrijk uitvaartfoto’s voor je kunnen zijn. Er gaat tijdens deze dagen zoveel aan je voorbij. Dan is het goed om de beelden op een later tijdstip nog eens te kunnen zien.  Ook voor familie of vrienden die er niet bij kunnen zijn of (klein) kinderen die het nu misschien nog niet helemaal begrijpen.

Als familie of directe naaste heb je niet de behoefte om zelf foto’s te maken tijdens de begrafenis of uitvaart. Emotie overheerst, je kunt geen afstand nemen. Dan is het moeilijk om objectieve foto’s te maken en is het fijn dat er iemand is die dat voor je kan doen.

Uiteraard is het ook mogelijk om van de foto’s een mooi album door mij te laten maken.

Ik zie het als een mooie opgave en dankbare taak om foto’s te maken van de uitvaart of begrafenis.  Ik maak de foto’s op gepaste wijze, bescheiden en onopvallend met gevoel voor sfeer en symboliek.