Uitvaartfotografie

 

Nooit geweten dat het kon….

…is een veel gemaakte opmerking. Maar helaas vaak achteraf, als je je realiseert dat er een tastbare herinnering van de uitvaart mogelijk was. Steeds meer mensen laten het laatste afscheid van een dierbare vastleggen in een fotoreportage. Een fotoboek van een uitvaart.

De dagen voor de uitvaart, maar ook de  uitvaartdag zelf worden vaak in een roes beleefd. Met foto’s kunnen nabestaanden later terug kijken op het afscheid. Speciale momenten in de dagen voor de uitvaart, de kerkdienst of het definitieve afscheid kunnen worden vastgelegd als herinnering. Uitvaartfoto’s kunnen een warme steun zijn tijdens de rouwverwerking.

Na het overlijden van mijn vader heb ik geleerd hoe belangrijk uitvaartfoto’s kunnen zijn voor nabestaanden. Er gaat tijdens deze dagen zoveel aan je voorbij. Dan is het goed om de beelden op een later tijdstip nog eens te kunnen zien. Een fotoalbum van de uitvaart kan een enorme steun zijn tijdens de rouwverwerking.  Ook voor familie of vrienden die er niet bij konden zijn of (klein) kinderen die het nu misschien nog niet begrijpen.

Als familie of directe naaste heb je niet de behoefte om zelf foto’s te maken tijdens de begrafenis of uitvaart. Emotie overheerst, je kunt geen afstand nemen. Dan is het moeilijk om objectieve foto’s te maken.

Ik zie het als een mooie opgave en dankbare taak om foto’s te maken van de uitvaart of begrafenis.  Ik maak de foto’s op gepaste wijze, bescheiden en onopvallend met gevoel voor sfeer en symboliek.

Album

Persoonlijke details en dierbare momenten voor en tijdens de uitvaart kunnen worden vastgelegd in een bijzonder album. Een verbeelding van sfeer, gevoel en  geliefde voorwerpen.  Een ogenblik van stilte, de kist, de bloemen, het graf. Maar ook de lintteksten, het oplaten van ballonnen, het laatste vaarwel. Indien gewenst kunnen in  het album ook teksten of toespraken worden verwerkt.